Juleintervju med Norsk Kylling Ellen Sofie Engen December 6, 2022

Juleintervju med Norsk Kylling

Kristine Lund smiling next to a decorated christmas tree

I anledning vår magiske julekalender har vi satt oss ned og tatt en trivelig prat med en av våre kunder, nemlig Norsk Kylling. Vi var interessert i å høre litt om arbeidsplassen og deres juletradisjoner. Kristine Lund, HR-rådgiver, stilte opp.

Norsk Kylling er en flerkulturell arbeidsplass

Kunne du gitt oss en kjapp introduksjon av hvem du er og hva du driver med?

Jeg heter Kristine Lund og er HR-rådgiver i Norsk kylling. Norsk kylling er en næringsmiddelbedrift som produserer 30% av alt hvitt kjøtt i Norge. Som HR-rådgiver ser jeg til alt som har med de ansatte å gjøre – arbeidskontrakter og arbeidstid, arbeidsmiljø, sykefravær og tilrettelegging.

Vi holdt tidligere til på Støren i Midtre Gauldal, men flyttet nylig til nytt anlegg på Orkanger. Det er et av de mest moderne og automatiserte videreforedlingsanleggene i verden. Vi har om lag 350 ansatte. Vi eier hele verdikjeden vår selv, inkludert rugeriene.

Veldig mange i produksjon har jobbet i bedriften lenge, gjennomsnittlig ansiennitet hos oss er hele 8år. Vi har mange ansatte fra mange forskjellige land, blant annet Slovakia, Litauen og Polen. Vi har jo også mange fra andre kanter av verden, som Brasil for eksempel. Ja, så vi er en veldig flerkulturell arbeidsplass, det går på mange forskjellige språk. Jeg har lært noen fraser på ulike språk, for eksempel banneord på slovakisk.

Så gøy! Så det går litt begge veier da, at man lærer hverandres språk?

Ja, språk er en veldig fin måte å skape bånd på!

Administrasjonen er hovedsakelig norskspråklige, hvor noen har jobbet seg oppt. En god kollega av meg, for eksempel, startet som produksjonsarbeider. Han er fra Slovakia, og jobber i administrasjonen nå og snakker veldig bra norsk

Hvordan hørte dere om Capeesh?

Jeg hørte om Capeesh når jeg var på NTNU – på institutt for datateknologi. Jeg leste tilfeldigvis om Capeesh der, og kom i kontakt med CEOen. Da jeg startet på Norsk Kylling og vi begynte å jobbe med arbeidsspråket vårt så vi at vanlige norskkurs ikke hjalp oss i stor nok grad. Vi hadde en språkutfordring, og på utkikk etter løsningen fant vi Capeesh.

Norsk Kylling logo

bilde: logoen til Norsk Kylling

Capeesh løser språkrelaterte utfordringer hos Norsk Kylling

Capeesh hjelper oss å minke språkbarrierene. Det handler om at vi ønsker at alle kan snakke med alle kollegaene sine – mer enn bare “Hei”. Med den nye fabrikken måtte vi kjøre mye mer opplæring med doble skift. Mange snakka engelsk og norsk, men ønsket å ha et felles arbeidsspråk.

Språk kan åpne mange dører, men samtidig kan det lukke mange og, om man ikke forstås.

Capeesh-appen hjelper våre ansatte å lære nødvendig språk. Noen har jo spilt mer enn andre. Det fins ingen magisk tryllestav som fikser alt, kultur er noe man må jobbe med. Dette er vi klar over, derfor har vi iniativ som skal oppmuntre til å spille Capeesh og dermed forbedre språkkunnskapene og seg selv. Et sånt iniativ er å gratulere de som spiller mest. Den som spilte mest i oktober fikk premie. Først skjønte hun ikke hva hun hadde vunnet eller hvorfor, norsk var fortsatt vanskelig. Men en liten stund senere, forsto hun. etter bare et par måneder, med enda mer Capeesh og læring, pratet hun veldig bra norsk.

Snittalder på våre ansatte er 45 år. Det er vanskeligere å lære seg språk som godt voksen. Vi har brukt god tid på å hjelpe de ansatte å få de i gang, både med opplæring generelt og å bruke en ny app. Vi har alltid vært tilgjengelig for å hjelpe. Appen er veldig enkel, den er lett å bruke og man trenger bare kort opplæring, selv for de som kanskje syns teknologi er komplisert.
Kjell Stobakken and Live Kleveland holding a chicken in a large chickencoop

bilde: Kjell Stokbakken og Live Kleveland i kyllinghuset (https://www.norsk-kylling.no/no/aktuelt)

Hvorfor er det så viktig med inkludering på arbeidsplassen, mener du?

Inkludering er veldig viktig på arbeidsplassen, av flere grunner. Man setter seg ofte mål for bedriften. For å nå våre tenker vi at alle burde føle eierskap, føle at man er en del av det som skjer og at man bidrar. Uten at man forstår bedriften får man lite eierskap til den. Vi ser ar det er er ganske mye av dette som gjøres gjennom språket.

I tillegg er vi en industribedrift med HMS som optimaliserer oppetid. Vi jobber inline fra morgen til kveld. Hvis noe galt skjer i det intervallet så er det kostbart. Språk og god kommunikasjon senker risikoen for feil. Vi vil jo at alt skal gå så glatt som mulig, og at alle er trygge.

Jul hos Norsk Kylling

Har dere noen faste juletradisjoner i bedriften?

På den nye fabrikken pynter vi til jul. Vi har pynta skikkelig nå, et juletre i hver etasje. Vi har ei kantine som lager juleinspirert mat fra mange ulike land. Vi lager alltid internasjonal og artig mat, resten av året og. Litt for å ha variasjon, og litt for å smake på mangfoldig mat! For eksempel har vi noen Ukrainske rundstykker med dill som er kjempegode. Også serverer vi så klart kylling i kantina, da. Og på Lucia blir det jo lussekatter!

Hva synes du er det beste med julen?

Det beste med julen er Julemusikk og den gode maten. Når folk spør hva jeg liker å spise i jula prøver jeg alltid å si noe spenstig og gøy, men ribbe og surkål er jo det beste.

Har du et godt julegavetips?

Gode julegaver er kjempevanskelig. Mitt tips er å gjøre pakken skikkelig fin. Strategien er å legge litt mer innsats i innpakningen, så blir gaven fin uansett hva den inneholder. Man kan for eksempel bruke bilder fra året som har gått, det er både koselig og kreativt. Det setter mange stor pris på! På den måten kan man gjøre sokker og truser mer spennende. 
 

God Jul!